Рисковете в Червено море според Chevron

Майк Уирт, директор на Chevron

20:30 | 22 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Много бизнеси трябва да изпратят корабите да заобикалят. Гигантът в контейнерните превози A.P. Moller – Maersk го прави от няколко седмици. Имаше няколко новини и за Shell. Вие какво трябваше да промените?

Ние работим с американските военноморски сили и други организации по сигурността за всичките ни действия в Арабския залив и Червено море. Имаме план за сигурност за всяко плаване. Оценяваме ситуацията кораб по кораб.

Работим в тясно сътрудничество с органите по морска безопасност. Рискът в региона се засили в последните няколко седмици.

Ние постоянно се справяме с подобни рискове. Миналата година няколко наши кораба бяха атакувани от иранския военен флот. Дори се качиха на борда на един от тях и го отвлякоха. Закараха го в иранско пристанище.

Това е част от бизнеса и ние много сериозно гледаме на безопасността на хората си. Това е най-важното. Рисковете в тази част на света сега са много динамични и волатилни.

Направихме ли някакви промени в последните седмици?

Правим промени, но не ги обявяваме заради протоколите за безопасност. Не сме правили фундаментални промени в движението на корабите в последните няколко седмици.

Изненадва ли ви, че не забелязахме никакви влияния върху цените?

Да. Тази част на света е важна за доставките на петрол. Традиционно при повишаване на риска в Близкия изток, това веднага се отразява на пазарите.

Още не сме го забелязали този път. Леко съм изненадан.

Вярвате ли на извинението, което се използва – че САЩ залива света с петрол и затова цените са останали напълно защитени от всякакви напрежения в Близкия изток?

Определено ръстът в предлагането от САЩ изненада хората. Това помогна леко за успокояването на пазарите.

Но определено не може да прикрие голямо смущение в Близкия изток. Това би променило напълно динамиката на предлагането в света. Ако има смущения, спиране или сериозно объркване на корабоплаването.

Смятам, че американското предлагане помогна леко да успокои пазарите в дългосрочния цикъл, но няма капацитет да отговори в краткосрочен план.