Нови градове за затоплящия се климат, част 1

23:00 | 11 декември 2023
Обновен: 23:01 | 11 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Построяването на град от нулата е възможно решение за проблема с високите температури в Близкия изток, но огромните емисии парникови газове повдигат въпроси около най-ефективния начин да се преборим с това.

През 2006г бе обявен Масдар Сити като бъдещия, утопичен и устойчив град, който ще бъде зелен, въглеродно неутрален и с нетни емисии.

Какво бе постигнато оттогава досега? Не бе постигната основната цел за напълно чист град. Но все пак той има по-ниски емисии от други места в региона.

От самото начало градът бе проектират да е много енергийно ефективен. Тук, в пустинята на Абу Даби това означава да се намерят начини да бъде защитен от жегата и да се оглаждат сградите, без да е нужна допълнителна енергия.

Целия район в центъра е сенчест. Доста е приятно. Усеща се бриз по улиците.

Това се дължи изцяло на градското планиране. На начина, по който е проектират града, за да не е твърде горещо, особено през лятото.

В Абу Даби улиците са много широки. Имат по няколко ленти за колите. Това не е особено устойчиво.

Масдар Сити всичко трябва да е на пешеходно разстояние. Уличната настилка тук е 5-10 градуса по-хладна в сравнение с другите.

Тази стена е на сянка. Тя е доста хладна. Много е различно отколкото ако беше напечена от слънцето.

Foster & Partners са архитектурната фирма, която проектира града. Той е вдъхновен от старите градове в Европа и части на Близкия изток.