Големите заявки за финансиране пред Конгреса, част 2

Меган Скъли, Майк Дорнинг, Bloomberg

14:52 | 5 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

В писмото на Шаланда Янг се казва, че свършва времето, свършват и парите. Ще напредне ли дебатът, след като конгресмените вече имат представа кога и ме не можем да си позволим повече да пресушаваме собствените си запаси?

Можеш да го очакваш, но сенаторите се върнаха след уикенда във Вашингтон и още се пазарят за границата и законите за имиграцията. Републиканците искат да ги използват, за да изтръгнат обещания за Украйна.

Границата и приятелският тон на републиканците са за сметка на парите за Украйна. Това е причината да се говори за Мексико, за мерките за задържане и затова засега няма нищо за Украйна.

Докъде стигнаха разговорите за границата? Вече сме 4 декември. Нямат много време.

Може би ще се проточи малко, нещо, което никой не иска да чува преди празниците. Но преговарящите сенатори от двете страни на политическия спектър имат нови срещи за постигане на компромис.

Републиканците са много настоятелни в това, което искат. Неща, на които демократите казаха „не завинаги“.

Има още в това писмо. Шаланда посочва конкретни отбранителни системи, които се правят в Алабама, Джорджия и Тексас. Примамката за законодателите като местен въпрос, който може да донесе много пари на американските компании в отбраната. Но знаем, че преговорите за границата забуксуваха. Май няма значение?

Прав сте. Има значение, но е по-малко в сравнение с преговорите за границата, върху които са съсредоточени републиканците. Те са убедени, че заради предизвикателствата с имигрантите в някои северни градове с препълнени места за настаняване, проблемът трябва да се гледа с приоритет.

Те ще настояват да прокарат имиграционните политики. Белият дом се опитва да реши въпроса преди коледната ваканция, защото не иска да го обвързва с други теми като финансирането на правителството в края на годината. И освен това оръжейните системи не са много добър сигнал, който да се изпрати на Украйна, че тази зима няма да им помогнем.

Това не е добре за духа в Украйна, нито за подкрепата от европейските съюзници.