Ото Фрике: Още ще има енергийни субсидии

Ото Фрике, член на Партията на свободните демократи и на Комисията по бюджета в Бундестага

18:30 | 30 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Е, ясно, вие самият сте юрист. А след като вече приключихме с WSF, Фондът за стабилизиране на икономиката, ще има ли някакви енергийни субсидии догодина? Възможно ли е?

Да, все още ще има енергийни субсидии. Въпрос е колко и как трябва да стане? Дали да ги заложим в бюджета? Можем ли все още да използваме бюджета KTF, запази честта си, както го наричам. Но честно казано, трудно е. Въпросът е дали енергийните цени ще скочат.

Ще бъде ли готов до края на годината бюджетът за догодина?

Зависи. Отговарям като юрист. Но зависи какво ще каже опозицията. Те имат право да получат информация как променяме бюджета. Трябва им и време за четене.

Ако успеем тази година, както лично аз предпочитам, тогава може да мине до края на годината в Бундесрата. Ако не, ще стане за средата на януари.

А относно запушването на дупката, обсъжда ли се повишение на данъците?

Не, не очаквам да обсъждаме повишение на данъците. Може би да се обсъждат данъчните облекчения, но това е въпрос, който трите партии трябва да разгледат.

И още нещо, което е много важно за зрителите. Ако имаме предварителен бюджет, той няма да затвори правителството, както е в САЩ. Всичко може да работи. Просто не можем да започваме нови неща.

И като говорим за съкращения на разходите, мислите ли за намаляване на субсидиите за горива?

Разглеждаме ги. Въпросът е как ги дефинирате. Има екологични групи, които ги определят много строго.

От друга страна често се казва, добре, съкращаваме ги, но после се изисква повече бюрокрация за контрол и няма особено смисъл.

И накрая големия въпрос – дали прекратяването на ограниченията за дълга през 2024 е на масата за обсъждане?

Не очаквам. Прагът на дълга е записан в Конституцията. Не може за всяка икономическа криза да отменяте прага на дълга и да правите изключение. Може само в извънредна ситуация. И едно съдебно решение определено не е извънредно положение.