PBOC: Трябва да се насочим към нови двигатели на растежа

Пан Гоншен, гуверньор на PBOC

12:30 | 28 ноември 2023
Обновен: 13:59 | 28 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

През изминалата около година много централни банки по света бяха обезпокоени от проблема с продължаващата висока инфлация. Но за Китай проблемът е малко по-различен.

Индексът на потребителските цени в Китай постепенно достига своето дъно. Той се върна към положителен растеж през август и септември, но през октомври малко се понижи, главно поради спада от 4% на цените на храните и особено спада от 30% на цената на свинското месо, което е много голям компонент на индекса на потребителските цени в Китай.

Не смятаме спадът в цените на храните да се задържи и очакваме след това индексът на потребителските цени да се повиши.

Налице са някои зелени кълнове в областта на PMI. Производственият PMI като цяло се задържа във възходяща траектория от май тази година. PMI в услугите се справя много по-добре и от началото на тази година се задържа на територията на експанзията.

 Когато разглеждаме китайската икономика, трябва да обърнем внимание на две неща. Първо, БВП на Китай вече е над 120 трилиона юана, или 18 трилиона щатски долара. Трудно би било да расте с темп от 8 или 10%, както в миналото.

Второ, Китай преживява преход в модела на икономически растеж. Традиционният модел, при който се разчита в голяма степен на инфраструктурата и недвижимите имоти, може да доведе до по-висок растеж, но също така ще забави структурното приспособяване и ще подкопае устойчивостта на растежа.

Висококачественият и устойчив растеж е много по-важен.

Затова сега трябва да се съсредоточим повече върху подобряването на икономическата структура и формирането на нови двигатели на растежа. Продължаващата икономическа трансформаци я ще бъде дълъг и труден път, но това е път, който трябва да извървим.