Директорът на BIS за централните банки, регулациите и дигиталните валути, част 1

Агустин Карстенс, генерален мениджър BIS

13:45 | 28 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Току-що завършихте участие в панел за финансовата стабилност и икономическия ръст. Какво според вас е най-съществено и интересно в него?

Предизвикателствата за централните банки в процеса на намаляване на инфлацията е да изпълнят крайната цел без особени последици за ръста и финансовата стабилност. Докато лихвите растат това може да предизвика финансова нестабилност и да забави икономическата активност.

Но добрата новина е, че засега не забелязваме подобно нещо. Мисля, че това е успокояващо.

Така е, но има голямо изоставане на ефекта на монетарната политика.

Прав сте..

Защо става така?

Механизмите за пренос на монетарната политика винаги искат време. От действието на централната банка до последиците за финансовите условия и след това до инвестициите и потреблението.

Отчасти зависи каква част е с фиксирана или плаваща лихва и продължителността им.

Да, в момента навлизаме в много интересен период, защото повечето централни банки поне си мислят, че са приключили със затягането. Сега въпросът е да се изкача да се проявят тези действия върху инфлацията. Ще бъде интересно.

В последните 15г имахме доста разхлабена монетарна политика в света. Сега имаме среда на по-високи лихви. Икономиките не станаха ли твърде зависими от централните банки и в последно време, особено в пандемията, не станаха ли зависими и от фискалните дефицити и фискалните разходи?

Може да се каже. Определено смятам, че монетарната и фискалната политика в много напреднали икономики бяха използвани проактивно върху бизнес цикъла. Донякъде загубихме от поглед структурните реформи и други в реалния сектор, които са абсолютно необходими за осигуряване на по-висок потенциален ръст.

Би трябвало да направим повече в тази посока.

Да се върнем в някакъв смисъл към нормалността. Дали структурните основи отпреди са подходящи за целта сега? И ако не, какво трябва да се промени?

Смятам, че определено мандатът на централните банки е насочен предимно върху инфлацията и така трябва. В последното десетилетие много централни банки се опитваха да използват факта, че инфлацията оставаше леко под целта, за да стимулират икономиката.

Това е трудно.