Марио Сентено за прогнозата за еврозоната, част 1

Марио Сентено, член на Управителния съвет на Европейската централна банка и управител на централната банка на Португалия

15:30 | 21 ноември 2023
Преводач: Петя Кушева

Ясно е, че ще навлезем в специфики около ЕЦБ. Но само за да отразим глобалната картина, глобалното настроение. Пазарите все повече да стигат до заключението, че централните банки и Фед приключиха с повишаването на лихвите проценти и догодина ще има още намаления. Къде остава ЕЦБ?

ЕЦБ има много ясна позиция за процеса на вземане на решение. Ние сме зависими от данните и тези данни наистина са добри. Те показват, че инфлацията в световен мащаб намалява.

Същото важи и за еврозоната. Имаме данни за октомври, вече под 3%. Трябва да сме търпеливи. Но имаме чувството, че си вършим работата и икономиката реагира.

Очевидно сте фокусиран върху европейски данни, но дали е по-лесно да се направи пауза и да се намалят глобално? По-лесно е да се направи това заедно с Фед.

Не, си имаме данни и планираме нашата политика за еврозоната. Тези числа се споделят от повечето икономики, наред с еврозоната. Инфлацията се понижава по-бързо, отколкото се увеличава. Много е важно да не се забравя.

Да, докато  тук в Обединеното кралство отбелязваме 4,6%, в еврозоната е 2,9%, така че разминаването все още е налице. Относно сроковете Кристин Лагард каза, лихвите ще останат на това ниво от 4% в еврозоната „за известно време“. Къде ни отвежда това „за известно време“? Колко далеч през 2024 г.?

Данните ще ни кажат. Еврозоната не расте вече 5 тримесечия подред. Това е дълъг период на стагнация. Трябва да продължим напред, разбира се, но това ще се определя от данните.

Пазарите отразяват предстоящите първи понижения през април 2024 г. за еврозоната. Това изглежда ли уместно?

Досега прилагахме политика, насочена към привеждане на инфлацията до 2%. През септември казахме и все още вярваме, че имахме значителен принос това да стане и при това ниво на ставките. Трябва да сме последователни.