Близкият изток е основна тревога за Световната банка

Аджай Банга, президент на Световната банка

22:00 | 25 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Има множество трусове и огромна несигурност. Кое ви тревожи най-много?

В момента геополитиката е силно усложнена. Преди всички говореха за охладняването в отношенията между САЩ и Китай или между Запада и Китай, после въпросът се сведе до управлението на тези отношения. Но сега много по-големият проблем е Близкият изток, случващото се там.

Ако то остане ограничено, не говоря за хуманитарната страна, но ако бъде ограничено, то по отношение на икономиката няма да е толкова тревожно.

Ако обаче се разшири, то тогава може да настъпи дестабилизация на богатата на петрол част от света. Това напълно ще промени ситуацията.

Какво означава това за политиците по целия свят?

В политическо отношение, случилото се е ужасно. Това беше тероризъм, имаше невинни жертви, а всичко, което искаме в момента е палестинци и израелци да могат да живеят в мир. Но днес това изглежда е твърде далеч.

Това е криза за всички политици, защото не само трябва да се справим с хуманитарния въпрос и за двете страни, но и с проблема от страха от разширяване на конфликта. Нямам предвид само стратегическо разширяване, това може да бъде тактическа грешка, един случаен удар от едната или другата страна. И в икономическо, и в политическо отношение това е най-голямото предизвикателство.

Събитията се развиват в момент, когато вие се опитвате да реформирате Световната банка да бъде по-близо до хората, да се ръководи от конкретни цели. Какво включва списъкът със задачите ви? Кои са трите ви водещи приоритета?

Списъкът е дълъг, но се радвам, че питате за приоритетите. Бих казал, че първият е да изясним как да направим така, че банката да работи по-бързо, по-експедитивно и по-ефикасно. Всички тези неща, за които говорим и които аз най-общо наричам „по-добрата банка“. Например, нужни са 27 месеца за един проект, от началото до получаването на първия транш – това е твърде дълъг период. Опитваме се да го съкратим с една трета.

Ако успеем да спестим 9 месеца, да намалим периода с една трета, то това е много добре. Аз бих искал да го съкратим наполовина, но ще вървим към целта стъпка по стъпка. Това е по отношение на експедитивната работа.

След това идва въпросът дали ние като многостранна група можем да работим по-добре с Interamerican Development Bank, с МВФ, с Ислямската банка и така нататък. Подписали сме споразумения с всички тях, де факто днес подписах предварително споразумение с Ислямската банка за развитие, благодарение на което ще се фокусираме над 2-3 теми от взаимен интерес в този регион и ще вложим усилията си там. Същото се отнася и до Interamerican Development Bank. Това е вторият приоритет.

Третият се отнася до това самата банка да работи по-добре. Много от клиентите ни смятат, че клонът за частни предприемачи и клонът обслужващ държави и правителства трябва да са по-добре координирани помежду си, че между тях трябва да има съгласуваност. Съгласен съм с това и върху това работим, това е водещ приоритет – по-добра банка! След това идва – по-голяма банка.