Посланик Гинсбърг за ролята на Катар в кризата в Близкия изток

Марк Гинсбърг, бивш посланик на САЩ в Мароко

17:00 | 25 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Интересно как обяснявате в момента нуждата да се въздаде справедливост спрямо призива на администрацията на Байдън към въздържаност?

Трудно решение. Израел е твърдо решен да обезглави терористичната армия на Хамас в Газа и да парализира и всякакви възможности да получава оръжие.

Как прочиствате една терористична организация за няколко седмици?

Виждали сме го и преди и не изглежда добре, особено като имате толкова много цивилни, попаднали в центъра на конфликта.

Като бивш посланик как според вас администрацията трябва да начертае линията за Катар? Като имаме предвид, че преговарят за освобождаването на заложниците. Вече пуснаха четирима и много семейства се надяват, че техните близки също ще бъдат освободени. В същото време Катар носи вина за оказване на помощ на Хамас, както и това, че дава подслон на политическото ръководство на организацията.

Напълно съм съгласен. Катар даде на Хамас 360 млн долара миналата година под формата на хуманитарна помощ, както го нарекоха.

Катар е благодетеля на Хамас и политическото бюро на Хамас е там.

Проблемът е, че станахме заложници на Катар. Защото там имаме база на ВВС, там се преговаря за заложниците по линия на връзката на Катар с Хамас и в същото време не разбирам как очаква администрацията да помага на Израел и да парира Хамас, при положение, ча Катар позволява там да е политическото бюро.