Кашкари очаква още едно повишение тази година

Нийл Кашкари, управител на Фед Минеаполис

13:08 | 26 септември 2023
Преводач: Мария Попова

 

Налице е значителна несигурност що се отнася до това докъде сме стигнали в затягането на паричната политика. Ето защо, ако анализирате прогнозата или по-скоро предвижданията, мнозинството от нас говорят за още едно повишаване на лихвите през тази година. Аз съм един от тези хора. Но общо взето, ние ще изчакаме, за да видим какво се случва с инфлацията преди да определим колко високи трябва да са лихвите.

Една централна банка може да избере своята инфлационна цел и тя може да е един, два, три или четири процента. След като тя бъде втъкана в основата на процеса по взимане на решенията за всички нас, за всички хора, които участват в икономиката, тогава икономиката ще достигне съответното равновесие.

Така че, да, ние определено можем да се върнем към инфлация от 2%, а икономиката да продължи да надвишава очакванията заради базовата си устойчивост. Ако икономиката е много по-силна отколкото сме осъзнавали, това почти сигурно ми подсказва, че лихвите трябва още малко да се повишат и да се задържат по-високи, за да настъпи охлаждане.