Къде греши пазарът на Фед

Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник в Allianz

07:57 | 2 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Кои са погрешните схващания на пазара относно Фед и централните банки?

Смятам за огромен проблем, това че пазарът стана прекалено зависим от данните точно както и централните банки станаха прекалено зависими от данните.

Анализите ни не се простират отвъд поредните публикувани данни, защото се тревожим какво ще направи Фед през септември, какво ще направи ЕЦБ през септември. Но, както каза Кристин Лагард в Джаксън Хол миналата седмица, има въпроси с дългосрочни последици, които търсят отговори и трябва да им отделим време.

Кои са те? Може би тревога поражда задлъжнялостта, компаниите застрашени от неплатежоспособност в Европа и в САЩ?

Трябва да се започне от най-високото ниво, което означава, че ние сме в различна глобална икономика. Имаме икономика изправена пред недостатъчно предлагане, за разлика от недостатъчното търсене, което беше налице през изминалото десетилетие. Тръгнете ли от това, лихвите ще останат високи за по-дълго време.

Имаме и множество ангажименти, поети, когато лихвите бяха ниски и те трябва да се рефинансират независимо дали говорим за бизнес имоти, за задлъжнялост на определени компании, но ако продължите ще стигнете до три много различни риска.

За САЩ това е финансовата нестабилност на извън банковите институции, за Европа това е стагфлацията, а за Китай е дефлацията. Това е един много по-дефрагментиран от досегашния пейзаж.

Тревожите се за банките в сянка в САЩ. Колко грозна може да е картината, ако настъпи финансово събитие?

Добрата новина е, че не би трябвало да е грозна, защото много от тях са рефинансирани във времето и няма да се сринат незабавно. Освен ако, както стана през март, вложителите не бъдат разтревожени. Но бизнес имотите са рефинансирани във времето, корпоративното рефинансиране също.

Проблемът е, че ако пазарът не разбира напълно това, ще има „капка по капка, вир“. Но мисля, че имаме време. В действителност, обаче централните банки просто наваксват с крехкия баланс при извън банковите институции. Те разбират сравнително добре банките, но не и извън банковия сектор.