Пазарите в Азия, 16 август, 2023 г.

Анабел Друлърс, Bloomberg

11:04 | 16 август 2023
Обновен: 11:04 | 17 август 2023
Преводач: Мария Попова

Акциите в Азия бяха подложени на натиск, а вниманието е все така фокусирано над Китай, откъдето инвеститорите следят неспирния поток от новини. Например, продажбите на недвижими имоти се понижават за втори пореден месец и това увеличава напрежението сред строителните компании като Country Garden. Научихме и за последиците от това: както писа Bloomberg, китайските банки в сянка не са получили десетки плащания.

Другата новина свързана с Китай е за понижените рейтинги на страната от големите банки на Уолстрийт. Една от тях е JP Morgan, която обяви, че четири годишния икономически растеж ще бъде 4,8%, а това е спад от 0,2%. Фокусът е там, но случващото се влияе и на други класове активи и сектори като акциите на компаниите за материали от целия регион.

Следим и валутните пазари. Йената продължава да се задържа над нивото от 145 за долар в очакване на поне устни бележки от официални лица в правителството на Япония. Вниманието привлече и новозеландският долар след като централната банка запази лихвите непроменени.

От Хонконг, Анабел Друлърс, Bloomberg.