Няма признаци срещата в Саудитска Арабия да е донесла решение

Брус Айнхорн, Bloomberg

19:00 | 8 август 2023
Преводач: Мария Попова

Ескалацията на напрежението в Черно море подсказва, че войната сякаш се разраства. Какви обаче ще са последиците?

Важно е да припомним как започна всичко.

През юли руснаците се оттеглиха от сключената под егидата на ООН  сделка, която позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море. От този момент, руснаците започнаха да атакуват пристанища като Одеса и други като целта е за Украйна да стане невъзможно да изнася зърно през Черно море.

През почивните дни, украинското министерство на отбраната качи в социалните медии посланието: „Тази игра е за двама.“

През последните дни имаше две нападения над руски пристанища и кораби близо до пристанището на Новоросийск на Черно море и то беше временно затворено.

Това се случва за първи път от началото на руската инвазия в Украйна. Между 15 и 20% от руския петрол се изнася през Черно море, повечето руско зърно се изнася през Черно море.

По същия начин, по който Русия се опитва да направи невъзможна застраховката на украинското зърно, това може да повиши цената на застраховките и за износа на руското зърно. Така, за руснаците ще е много трудно да поддържат тази търговия.

Сякаш имаше някакви усилия за започване на преговори. Имаше срещи в Саудитска Арабия, работни групи и план от десет точки. Какви са реалните резултати?

Никакви, за съжаление. Руснаците не присъстваха и отхвърлиха възможността.

Украинците постигнаха известен успех в това да съберат някои държави на срещата и да обсъдят украинския план. Китай, който присъства на срещата и подкрепя Русия от началото на инвазията, предложи спиране на огъня преди да се предприемат други стъпки.

Украйна и нейните западни съюзници възразиха, че едно прекратяване на огъня само ще даде на Русия възможност да си възвърне територии и да се дислоцира така, че да продължи с нападенията така че, за украинците това е неприемливо.

Така че, няма признаци срещата в Саудитска Арабия да допринесе за намирането на мирно решение по този въпрос.