Елизабет Бун: Европа трябва да реиндустриализира страните и икономиките

Елизабет Бун, министър по европейските въпроси на Франция

17:02 | 11 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Във Франция има голямо социално недоволство в последните 12 месеца. Наскоро в цялата страна имаше безредици. Това отразява ли се на икономиката и вярата на инвеститорите, че трябва да вложат парите си във вашата страна.

Не вярвам това изобщо да се отразява, защото както знаете, френската икономика се представя много силно. Имаме една от най-ниските инфлации. Безработицата не е била толкова ниска от десетилетия.

Бизнес условията са много добри.

Разбира се, видели сте много снимки. Но сега редът бе възстановен. Това не е нещо характерно само за Франция. Стана в Дания, през 2011г стана във Великобритания, само година преди Олимпиадата. Така че е време да си извлечем поуките. И да продължим напред.

Не искам да го казвам, но се чудя дали този път не е различно? Виждаме и доста пари в САЩ да се насочват към зелената икономика. А тази динамика е много по-трудна в Европа. Има много повече стимули и ограничения. Ще бъде ли по-труден този преход?

Начинът, по който Европа управлява зеления преход не е толкова различен от САЩ.

Ние ограничаваме регулациите за държавна помощ, така че да отговорим на Закона за борба с инфлацията в САЩ. Увеличаваме финансирането. Когато съберете финансирането от ЕС с националното, излизат едни 400 млрд евро. Което е много подобно на Закона за борба с инфлацията.

Това ни показва, че трябва да реиндустриализираме страните си и икономиките в Европа. Също и в САЩ. Защото индустриалните работни места са тези, които искат хората.

Ние ще им помогнем да се преквалифицират и научат нови умения. За да са по-подходящи за този тип работа.

На прав път сме към тази цел. Също както и САЩ