Къри от Goldman: Никога не сме бъркали толкова

Джеф Къри, директор Изследвания суровини, Goldman Sachs

15:28 | 12 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

 

Как ви обърка петролът със своите движения в последните 12 месеца?

Никога не сме бъркали толкова силно и толкова дълго време, без да забележим доказателствата, за да променим мнението си.

Очевидно някои ръстове отпаднаха от последните събития и след като санкциите върху петрола изненадващо доведоха до ръст било от Иран, Русия, Венецуела или други.

Но позицията ни като цяло остава без промяна.

Един от важните фактори е загубата на 250 млн барела на този пазар заради липсата на връзка между реалния пазар и фючърсите. Отново се върнахме .. Пазарът е с такъв недостиг, както по времето на ковид, когато имаше негативни цени. И бе изтрита цялата връзка от началото на 2000г.

Наричаме това „Голямото изчерпване на запасите“. По-високите лихви предизвикват изчерпване на физическите барели, както и на барелите под санкции и пресушават стратегическите петролни резерви. Също и крайните продукти и дори фючърсните барели.

Така че ние продължаваме да продаваме от около 6 до 9 месеца.

Можете ли да поясните малко повече. За хората, които не в системата, голяма част от това, което казахте вероятно е било малко неясно. Връзката между високите лихви и липсата на интерес за купуване на петрол в най-различни области. Липсата на запасяване на физически или фючърсен петрол.

Да се върнем към икономиката. Да си представим, че ако днес вземете заем, за да купите 1 барел петрол, защото трябва да финансирате физическите си запаси, струва 7-8%. Нещо такова.

LIBOR дава 5,25%. Това е възможността ви да вложите парите си в безрискова инвестиция.

И в тази ситуация целият ви разход за нетния физически запас стига към 13 дори 15%.

Защо да го правите като има Nvidia и Nasdaq, които хвърчат нагоре? Има толкова много по-добри места, където да си вложите парите.

Освен това пазарите на петрол, мед и останалите нямат позитивна кери търговия. Имате разходи за притежание, за съхранение и вие сте стараете колкото може по-бързо да изчерпите тези запаси.

Така петролът и медта са задължения в момента, не са актив. И докато не станат актив, никой няма да ги иска. Нито като запас, нито на хартия.

Само вижте как скочиха разходите около притежанието на тези суровини. Затова и накрая се освобождавате от тези запаси. 

Почти десетилетие чакахме Иран да освободи запасите си. И накрая той започва да го прави. Но се оказва, че никой не иска да притежава тази суровина.

Ние смятаме, че нещата ще се променят и че трябва да се започне с ниски инвентари с оглед на цена на фючърсите под тази на спот пазара, или позитивна кери търговия, докато някой поиска да ги притежава.