Уолдрън от Goldman: Рецесията може да не се случи

Джон Уолдрън, гл. оперативен директор на Goldman Sachs Group Inc.

14:15 | 12 юни 2023
Преводач: Мария Попова

Преди седмица заявихте пред инвеститори, че макроикономическият фон е извънредно предизвикателен. Какви са проблемите, които виждате пред икономиката занапред?

Смятам, че най-голямото предизвикателство са противоречивите потоци. Определено могат да се идентифицират някои негативни импулси и мнозина от нас ги обсъждат и се тревожат все повече.

Но също така има и много позитивни импулси и заради тези противоречиви потоци, това е най-подробно прогнозираната рецесия, която все още не се е случила, а може и да не се случи.

Така че трябва да се справяме с доста противоречиви потоци. В нашия бизнес, това може да накара клиентите да бездействат и да са малко по-предпазливи в позиционирането и активността си.

Виждали сме и по-затрудняваща среда на капиталовите пазари, те не са така силни както при излизането от пандемията в периода на възстановяване.

В моите коментари аз по-скоро разсъждавам за нивата на активност, противоречивите потоци и продължаващия дебат около това ще има ли или няма да има рецесия, ще останат ли лихвите по-високи за по-дълго време или не, ще остане ли висока инфлацията. Докато не намерим решение в този дебат,  ние ще си останем в един по-труден период.

Има сценарии, в които през втората половина на годината нещата са много по-добре. Очевидно минахме през проблема за тавана на дълга.

Миналата седмица, когато направих тези коментари, бяхме на прага да оставим тавана на дълга зад нас, това стана, но дебата преди решението за тавана на дълга създаде голяма тревожност и предпазливост на пазарите поради основателни причини.

Преминахме през това, то е едно вече отстранено препятствие и сега трябва да  се върнем към основния дебат, който за мен е инфлацията.

Когато говоря с нашите клиенти, независимо дали са корпорации или инвеститори, най-честият въпрос, който чувам е колко упорита ще е инфлацията и колко още трябва да направят Фед или ЕЦБ, за да я върнат към целта от 2% както е в САЩ и долу-горе толкова в Европа.

Отговорът на този въпрос е много труден и в този момент не съм сигурен, че дори и Фед разбират какво трябва да се направи. Този дебат ще продължи и наистина ще натежи върху настроенията.