Шерер би искал новият ербъс да има опция за двигателите

Кристиян Шерер, търговски директор на Airbus

16:00 | 6 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Мислех си за Airbus преди да започне разговорът. Вие сте почти като централната банка на авиацията в момента. Вие поставяте някои ограничения върху разрастването. Може ли авиокомпаниите да са ви благодарни за това? Има голямо изобилие в момента. Може би това търсене ще отмине. Но в предлагането се включват спирачките.

Вярвате или не тук на IATA AGM някои наблюдатели твърдят, че ограниченото предлагане спрямо значително по-високото търсене може да не е толкова лошо, защото помага на авиокомпаниите да увеличават доходността заради практически проблеми в търсенето и предлагането.

Ние не играем такава игра. Не натискаме спирачки, нито забавяме възможността си да доставяме самолети, които са били поръчани.

Става дума за трудности дълбоко във веригите на доставка. Не е доброволно въздържане.

Чуваме звънеца. Започва следващата среща. Много се говори за нова версия на А320. Говорих с много европейски превозвачи, които летят с този самолет. Те ми казват, че искат повече седалки. Говорих с някои американски превозвачи, които искат по-малко и да могат да летят от бряг до бряг в САЩ. Кой от двата самолета ще построите?

И двата. Две в едно. Това е кратката ми оценка на ситуацията.

Историята показа, че от производителя на самолети се изисква да предложи на пазара самолет, който е възможно най-гъвкав. Затова казвам, вероятно и двата критерия са релевантни.

След няколко седмици ще се видим на авиосалона в Париж. Ще чуя ли новина по въпроса?

Не. Моля, не очаквайте новини за това. Ние редовно казваме, че това е логичното развитие на А320, който полетя наистина прекрасно. Да бъде удължен.

Във връзка с това в момента разглеждаме възможностите при двигателите. Но е преждевременно да очаквате някакво съобщение.

Ще има ли опция при двигателите?

Не мога да ви кажа. Като търговец бих искал да има опция при двигателите за този самолет. Дали ще има при сегашната ситуация, още не знам, но съм окуражен от реакцията, която получаваме.