Пазари Азия, 26 май 2023

Дейвид Инглес, Bloomberg Хонконг

12:11 | 26 май 2023
Преводач: Мария Попова

Това беше една изключително спокойна сесия откъм новини и движение на цените в целия азиатско-тихоокеански регион. За това допринесе и почивния ден на един от най-големите пазари – пазарът в Хонконг. Така бяха намалени обичайните обеми на търговия и взаимодействието между местната борса и борсите на континента.

В известен смисъл заради това и сесията изпадна в затишие, а по отношение на цените успяхме да прекъснем тридневния спад на регионалния индекс MSCI и видяхме ръст от 0,5%. Този ръст се дължи основно на оживлението около технологичните акции в Азия и по-точно компаниите за производство на чипове, на хардуер свързан с чиповете и като цяло наблюдаваме положителната реакция на инвеститорите на глобалните тенденции в изкуствения интелект. TSMC е много добър пример за това с ръста си от 4% в Тайван и допринесе за покачването на местния индекс.

Друг пример е Южна Корея, където KOSPI получи тласък от Samsung Electronics – гигантът на този пазар, чиито акции поскъпнаха с 2-3%.

Също в Южна Корея, SK Hynix осъществи силни печалби. В рамките на тази конкретна група акции има един секторен индекс MSCI Asia Pacific IT, който надхвърли най-високото си ниво от три месеца насам, а спрямо по-ниските стойности, ръстът е от 33%. Това беше и търговията, за която се говореше най-много днес.

Но иначе за момента сме  попаднали между много силните данни от САЩ за броя на безработните, които тласнаха нагоре доходността и дългият уикенд в САЩ с неизвестни стойности на инфлацията, а днес трябва да излязат данните за потреблението и доклада за инфлационните очаквания на университета в Мичиган. Така че, при този дълъг уикенд и толкова неизвестни, включително около тавана на дълга, никой не би искал да заеме дълги позиции.