Booking пусна плъгин на ChatGBT на платформата

Глен Фогъл, директор на Booking Holdings

20:00 | 8 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Глен, ако все пак забележите резервациите да намаляват, как ще запазите маржовете си на печалба? Как контролирате разходите си?

Ние сме много щастливи, че имаме модел, който е добре настроен към постоянни ниски разходи и по-високи променливи разходи. Най-голямата част от разходите ни е маркетингът. Можем да го регулираме веднага.

Една от забележките, направени по-рано, когато показахте графиката е, че нашата EBITDA е по-ниска от очакванията, защото в маркетинга трябва да платим предварително.

Но не получаваме приходите докато хората не отседнат някъде. Така че, ако хората правят много резервации за лятото, ние не получаваме веднага приходите, но трябва да платим за маркетинговите разходи и точно така става.

И това е хубаво, за да има повече реални резервации, все пак, които дават приходи по-нататък. Така че на момента можем да реагираме и да се променим. Ако има забавяне, мога да променя това много бързо.

Глен, как изкуственият интелект ще промени начина, по който резервираме пътуване?

Вярвам, че това ще бъде една от най-трансформиращите промени в живота ни, във всички области, не само пътуванията. Сега започваме да експериментираме с това. Виждаме го на нашата платформа за резервации на ресторанти Отворена маса.

Имаме плъгин на ChatGPT. И в платформата за полети и хотели Kayak също имаме плъгин. Проучваме различни неща.

Исках да пресъздам човешки туристически агент, но да използвам технологиите. А този изкуствен интелект с голям езиков модел, който ви позволява да разговаряте с агент - изкуствен интелект, това е фантастично за хората.