Кактусът навлиза в модната индустрия, част 2

Адриан Лопес Веларде, Марте Касарес, съоснователи на Desserto

20:00 | 4 май 2023
Преводач: Мария Попова

Адриан Лопес Веларде, съосновател на Desserto: Нужна е само една година преди да започнете да събирате реколта. Това е желаният от нас размер за рязане при брането, за да го обработваме.

Марте Касарес, съосновател на Desserto: Сушим го на слънце три дни и тогава е готов за процеса на смесване.

Адриан Лопес Веларде, съосновател на Desserto: Извличаме белтъчини и влакнини, които след това превръщаме в нещо като течна паста. Тя се наслоява върху основата, която обикновено е от рециклиран полиестер, рециклиран памук или смес от тях, така че да придадем на материала различно от техническа гледна точка поведение. Това е естественият цвят на кактуса, без никакво допълнително оцветяване.

Марте Касарес, съосновател на Desserto: Усещането при допир и цвета са много сходни с кожата без това да е животинска кожа.

Адриан Лопес Веларде, съосновател на Desserto: За момента Desserto има най-голям пазар в модната индустрия. Първият ни клиент беше Fossil и те го използваха за чанти и аксесоари. После работихме  с H&M, с Adidas Boxing, с Карл Лагерфелд. Сега развиваме много обещаващ проект в автомобилната индустрия. Днес повече от всякога, крайните клиенти съзнават въздействието на своя избор върху околната среда. Те искат да намалят въглеродния си отпечатък върху този свят.

Марте Касарес, съосновател на Desserto: Когато създадохме компанията, решихме да предлагаме този материал не само на големите марки, а на всички, защото знаем, че устойчивостта не трябва да е ексклузивна.

Адриан Лопес Веларде, съосновател на Desserto: Разрастваме се стабилно, разрастваме се устойчиво. Технологията, която влагаме в тези ферми отваря вратите за множество възможности, иновации и приложения на кактуса във фармацията, козметиката. Така че приключението едва сега започва, а бъдещето е много вълнуващо.