Стратегията на Nissan за електромобилите, част 2

Ашуани Гупта, оперативен директор, Nissan

13:02 | 19 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Бяхте критикувани, защото бяхте първите в играта с EV с Leaf и другите модели, но изостанахте. Как ще го обясните?

Това е просто израз – как обяснявате водещата си позиция. Ние не определяме лидерството с обеми. А с преживяването на клиентите, с устойчивостта и надеждността на превозните си средства.

През 2010г. пуснахме Leaf и Ariya, флагманския модел SUV. Най-важното е, че Leaf беше нестандартен и сега правим в Япония Sakura, която е 40% от пазара ни на коли. Това го постигнахме отново нестандартно. Бяхме първите, които го правят.

За нас лидерството се определя като напреднали технологии, които обръщат пазара, а не като броя продадени коли на този пазар.

Вашият партньор Renault същото ли мисли? И как си сътрудничите с тях в Китай?

В Китай имаме много силно партньорство с DongFeng от 20г. Насочени сме с партньора си напред към следващото ниво на електрификация.

Как оценявате дългосрочно производството в Китай след ковид?

Дойдох след 40 месеца тук и видях значителна промяна в начина, по който клиентът приема колата. Колите вече не се оценяват по динамичните си характеристики, а по свързаността, софтуера, стила и интеграцията си в нормалния живот.

Бих казал, че 40 месеца по-късно забелязвам, че има промяна. От желанието да са пазар, воден от електромобилите, Китай става пазар, воден от софтуерно дефинираните електромобили.

Тук става дума за екосистемата и за свободата на движение, затова нашият концептуален модел Max-Out, който притежава свободата на движение е идеалния флагман за Китай.

Да се върнем към преговорите ви с Renault, които вървяха добре и окончателното решение се очаква до няколко седмици. Как ще изглежда това споразумение?

Много конструктивно обсъждаме всеки един проект и вървим напред.

Както знаете, на 6 февруари подписахме рамковото споразумение. Говорихме за четирите стълба: електрификацията, повече индустриални проекти и равното балансиране между двете компании. По всички тези стълбове вървим напред. И ние сме решени да изведен съюза към следващата ера, която ще бъде ерата на равнопоставените партньорства.

Nissan бе сред компаниите, които загубиха достъп до американските данъчни кредити за електромобили. Какво мислите за това?

Ние приветстваме Закона за намаляване на инфлацията и вярваме, че това е чудесна възможност за ускоряване на електрификацията.

От друга страна да видим какво прави Nissan в САЩ. Ние бяхме първите, които произвеждаха и сглобяваха Leaf още през 2011г.

Ние бяхме първите, които локализираха там батериите още през 2011г.

Ние се развивахме 12г. Сега след като вече обявихме 500 млн долара инвестиция в завода Кентън за 4 нови електромобила, работим по локализацията на батериите и много скоро ще обявим локализацията на електромобилите си в САЩ.

Така че Leaf не е нов модел. Той идва от миналото. Но всички модели, които ще пуснем след 2г, всички ще могат да кандидатстват по Закона за намаляване на инфлацията.

Отново, въпрос е на време и модели, които вече имаме в разработка. Но всички модели в бъдеще ще отговарят напълно на Закона за намаляване на инфлацията.