Збигнев Рау: Русия е последната империя, която провежда имперска политика

Збигнев Рау, Министър на външните работи на Полша

16:00 | 28 февруари 2023
Преводач: Петя Кушева

Има много силна коалиция, поне досега, в подкрепа на Украйна, водена от страните от НАТО, включително Полша. В същото време доста голяма част от света седи отстрани, ако мога да се изразя по този начин. Организацията на обединените нации подготви резолюция, с която се призовава за прекратяване на конфликта там. Решава се деня на резолюцията. Какво е значението на включването на останалата част от света и какви са перспективите за това?

Предполагам, че светът като цяло се нуждае от правила, на които се основава световният ред. Ние от Запада и особено в централната и източната част на Европа сме много наясно с това. Знаем от собствената си история каква опасност представлява всеки вид империализъм. Имаме огромен опит, първо с руския, а след това със съветския и сега отново с империализма на руската федерация. Основният проблем, що се отнася до останалия свят, е че все още е много уязвим на руската пропагандата и руската дезинформация. Припомняме, че по времето на Съветския съюз страната се представяше като защитник на тези пострадали от колониалния опит. Въпросът е, че този вид реторика е все още актуална и работи в някои страни, в някои от обществата от така наречения Дълбок юг, независимо дали в Африка или в Латинска Америка и т.н. Но точно обратното е случаят сега. Русия е последната империя, която провежда имперска политика, която има много общо с колониалния опит в миналото. Уловката е, че тази очевидна истина трябва да бъде много по-известна извън Европа и извън Съединените щати.

Г-н външен министър, тук като представител на страна, която е много близо до фронта, какво според Вас е най-важното, което е най-необходимо за украинците, а между другото и за Полша? Какво имате предвид по отношение на по-нататъшната подкрепа за Украйна, а също и за Полша?

За Украйна това, което е необходимо, е да да ги подкрепим с всичко, от което се нуждаят и те сами трябва да определят своите нужди. Разбира се, става дума за военна подкрепа, за хуманитарна помощ и разбира се, необходими са средства за възстановяването на Украйна след войната. Това е единият въпрос.

Другият, що се отнася до Украйна, трябва да осъзнаем, че украинците се борят за ценности, които всички споделяме. От украинците зависи да определят предварителните условия за мирно споразумение или дори мирни преговори с руснаците. Те се борят за собствената си териториална цялост. Така че е необходимо да оставим на тях да решат кога са готови да седнат на масата за преговори с руснаците.