Над 35000 са потвърдените жертви в Турция и Сирия

Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, Селва Бахар Базики, Bloomberg Economics, Анкара

13:15 | 13 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какви са последните новини от Турция?

Над 35000 са потвърдените жертви в Турция и Сирия на земетресението. 30 хиляди от тях са от Турция и над 8000 са пострадалите. Хиляди все още се издирват.

Все още изпод развалините вадят живи хора.

Десетки спасителни екипи от различни държави дойдоха на помощ в Турция, но един по един се прибират у дома, седмица след двете земетресения в страната.

Хуманитарната цена на земетресението е изключително висока, както научихме. Какви ще бъдат икономическите последици за Турция?

Това е огромно бедствие като икономически удар. Все още не сме анализирали всички данни, но дотук изглежда, че разходите за бюджета ще бъдат големи.

Ние се позоваваме на предишни подобни бедствия в провинция Ван от 2011г., когато имаше трус от 7,2 по Рихтер. Пресметнахме на база силата на сегашното земетресение и на база икономическия мащаб на околните райони. Така получихме резултат от над 2,6% от БВП на Турция за публичните разходи, които може да са нужни непосредствени краткосрочни средства.

Ако прибавим и дългосрочната перспектива с възстановяването, може да стигнем 5,5% от БПВ.

Отчели сме само разходите за двата града най-близо до епицентровете, което разшири засегнатия район до 10 провинции.

Освен това очакваме правителството да обяви програма за кредитиране, подкрепена от бюджета за тези 10 провинции, която ще се прибави към разходите, които прогнозираме.

Като цяло разрушената инфраструктура и състоянието на сградите ще определят крайната сума.

Значи, вие правите консервативна оценка в момента. Но доста значителна. Симин, как се свързват тези икономически последици с по-общия натиск над правителството в Анкара и критиките, които започнаха към президента Ердоган?

С увеличението на броя на жертвите, растат и критиките към турското правителство. Оцелелите и опозиционните партии казват, че правителството е било неподготвено и твърде бавно в реакцията си особено през първия ден.

Пропуснат е бил критично важен период от време да бъдат спасени повече хора.

Има и изключително много оплаквания от лошо строителство, което е довело до повече жертви.

Повече от 100 строителни предприемачи се разследват след земетресението. Арестувани са трима.

Някои експерти казват, че официално Турция изпълнява строителните стандарти за земетръсен риск. Но всъщност те рядко се прилагат.

При положение, че потенциално предстоят избори след няколко месеца, това може да се отрази на популярността на президента Ердоган.