Китайският балон е лоша новина за инвеститорите

Айзък Стоун Фиш, директор и основател на Strategy Risks

17:11 | 7 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Ако бяхте директор на американска технологична компания, как щяхте да се почувствате към възможностите в Китай като се събудите в понеделник сутринта след събитията от уикенда?

Щях да искам пак да си легна. Това е сигурно много неприятно за хората, които с месеци и години са чакали позитивните данни за икономиката на Китай. Чакали са за възможността да разположат големи обеми капитал. И изведнъж виждат новините за санкциите и разбират, че и от гледна точка на регулаторите в Пекин и Вашингтон, моментът за това е лош.

Контекстът е следният, държавният секретар Блинкен и потенциалната възможност за разведряване, макар че не искам да го казвам.. поне важната лична среща, бяха замразени. Кое е по-важно за вас? Свалянето на балона или отлагането засега на срещата?

Предполагам, че американската страна не е искала срещата да се проведе. Защото не са получили каквото искат от китайската страна. Което е една от причините за тези новини.

Бих казал, че най-важното в цялата история е светлината, която насочи върху китайския шпионаж в САЩ и по света. Да, вниманието е насочено към гигантския балон, но се повдигат много въпроси за китайските брандове като TikTok, Lenovo, слушалките на Motorola и потенциалното събиране на разузнавателни данни.

 

Тогава да говорим за TikTok. В понеделник президентът Байдън бе запитан от пресата за тази компания и дали САЩ ще забрани веднага услугата. Президентът Байдън не беше много сигурен и каза, че решение не е взето и че самият той няма инсталират TikTok на телефона си, било личен или служебен. Докъде сме в този процес? Дали президентът Байдън крие картите си?

Има правен и политически процес. И двете страни имат малко време да забранят TikTok преди да отблъснат десетки милиони млади американски избиратели. Изборите през 2024г са още далеч, но наближават.

И двете страни според мен се опитват да балансират тревогите за последиците за националната сигурност от TikTok и опасенията, че може да загубят много хора, които биха могли да гласуват за републиканците или демократите.