Пазари Азия, 2 февруари 2023

Ивон Ман, Bloomberg Хонконг

12:54 | 2 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

 

Забавянето на Фед подкрепи оживлението на пазарите в Азия, въпреки думите на Джей Пауъл, с които подсказа още няколко увеличения на лихвите преди Фед наистина да направи пауза. Това намали и перспективите за намаляване на лихвите през 2023. Инвеститорите предпочетоха да дадат ухо на плахите коментари, че процесът по намаляване на инфлацията е в ход. Малко повече подробности бяха изнесени около инфлацията, а Пауъл не даде решителен отпор на скорошното разхлабване на финансовите условия.

Затова и наблюдаваме много такива движения не само при акциите, но най-вече при долара, който е на най-ниската си котировка от април насам. И това зададе целия тон за основните азиатски валути – филипинското песо поскъпна до най-високото си ниво от юни, тайванският долар е на пет месечен връх. Следим и масовото покачване при акциите в региона. Макар леко да ограничиха печалбите в средата на сесията, но отново сме близо до върховете от април. Само за  тази година, днешните печалби са около 9% и вече изпреварват тези от S&P500.

Но основният фокус в азиатския регион остава върху кризата с Adani. Отмененото предлагане на акции на стойност 2,4 милиарда долара след разпродажбата предизвикана от Hindenburg Research наистина потопи групата.

Citi Group се присъедини към банки като Credit Swisse в опит да ограничи загубите на капиталовото си поделение вече не приема акции на фирмите от Adani Group като обезпечение по маржин заеми. Акциите на Adani продължават да поевтиняват и общите загуби вече възлизат на 100 милиарда долара, а някои дългови книжа вече са под силен натиск. Самият Адани направи изказване в опит да спре понижаването на активите и заяви, че цитирам: „Отменянето на продажбата на акции няма да окаже влияние върху съществуващите операции и бъдещите планове и групата ще преразгледа стратегията си на капиталовите пазари след като пазарът се стабилизира.“