Запознайте се с най-богатият човек в Азия: търговецът на диаманти

10:51 | 27 януари 2023
Преводач: Мария Попова

Запознайте се с най-богатият човек в Азия. Гаутам Адани заема четвърто място в индекса на милиардерите на Bloomberg. С нетно богатство от малко над 180 милиарда долара, той се издига малко над Бил Гейтс и е с едно място след Джеф Безос.

Богатството му идва предимно от инфраструктура. Adani Grouр e най-големият пристанищен оператор в Индия. Също така,  Adani Grouр произвежда и обработва въглища чрез различни съвместни предприятия.

Гаутам прави първите си стъпки в света на бизнеса като търговец на диаманти след като напуска училище и отказва да ръководи семейния текстилен бизнес. Търговията с диаманти изостря финансовия му нюх и го прави милионер на 20 годишна възраст. Да се обърне към търговията със суровини е естествената следваща стъпка. Така, през 1988 се създава  Adani Grouр. Макар първоначално компанията да търгува предимно със селскостопански продукти, бързо разрастващата се през 90-те години индийска икономика кара групата да разшири обхвата си в рудодобива и производството на електроенергия.

В миналото Адани се е сблъсквал с противници – бил е отвличен и държан заради откуп. Той често е критикуван заради близостта си с министър председателя Нарандра Моди. Адани отхвърля обвиненията в измама, а на този фон, най-близките му хора казват, че той винаги е бил скромен.