Колко ще продължи ремонта на тръбопровода Keystone, част 1

Катрин Трейуик, Bloomberg

17:30 | 9 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Колко може да продължи спирането на тръбопровода?

Не знаем, защото компанията не ни е дала повече информация за мащаба на разлива и продължителността на ремонта. Но инвеститори ни казаха, че очакват тръбопровода да не работи повече от седмица, може би дори две седмици. Притеснително е, че инцидентът е засегнал тръбопровод за питейна вода и това ще затрудни работата и ще забави пускането на съоръжението.

Да видим контекста на случващото се. Имаше няколко подобни разлива през последните няколко години. Нормално ли е да се случва нещо такова?

Течовете не са нещо необичайно при тръбопроводи като Кийстоун, но този имаше доста, включително и големият разлив през 2019 в Северна Дакота, когато хиляди барела петрол изтекоха и отне доста време да бъдат почистени. Определено това не е необичайно. Но по-важният въпрос е какво означава това за пазара.

В момента имаме силно волатилен пазар с много, много ниска ликвидност, така че каквото и да е прекъсване, особено на работата на голям тръбопровод като този ще предизвика огромни колебания в цените. Вече ги виждаме: петролът поскъпна, после поевтиня, после пак поевтиня… Трудно може да се определи посоката.