Домбровскис: 18 милиарда финансова помощ плюс програми за Украйна за 2023 г., част 3

Валдис Домбровскис, вице-президент на ЕК

21:29 | 8 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Г-н Домбровскис, докато говорим новина за руския президент Владимир Путин, който казва, че рисковете от ядрена война растат. Това се отнася до войната в Украйна. На първо място, искам да чуя Вашата реакция по този въпрос. Има ли риск войната в Украйна да ескалира? И това означава ли, че трябва да увеличите подкрепата си за Украйна? Това ме отвежда към последния ми въпрос. Обещахте за догодина 18 милиарда евро за Украйна. А Виктор Орбан, лошото момче на европейската политика казва, че не подкрепя идеята. Какво ще се случи с тази страна?

По първия ви въпрос, важното е, че не се поддаваме на изнудването и манипулацията на Русия. Трябва да останем твърди, да запазим курса, да продължим да оказваме натиск върху страната-агресор Русия. ЕС в момента готвят пакет от санкции и трябва да продължим да предоставяме всякаква необходима подкрепа за Украйна. Политическа, военна, икономическа подкрепа, хуманитарна и финансова подкрепа.

По последния въпрос, предложихме 18 милиарда макро финансова помощ плюс програми за Украйна за следващата година. В момента не можем да продължим напред, защото Унгария не е съгласна с предложената структура на финансиране. Обсъждахме го на срещата на финансовите министри на ЕС, които са много добре съгласувани, че Украйна ще получи тази подкрепа...

Ще получат парите?

Точно така. Ако предложението не се придвижи напред както е структурирано, ние сме готови с друго, основано на националните гаранции на страните членки. Така ще можем да се движим напред по-лесно с подкрепата на 27 или 26 държави-членки на ЕС. Но мисля, че на всички е ясно, че Украйна е в много сложна ситуация. Русия в момента унищожава ключовата украинската инфраструктура. Тъй като вече е зима, милиони хора са без електричество, отопление и вода. Украйна се нуждае от нашата подкрепа и ще я предоставим.

Да, предполагам, че въпросът е колко бързо ще пристигне тази подкрепа?

Целта ни е първата фаза на изплащането да стане през януари и се придържаме към това.