Почитателите на Суифт и икономиката

Мадис Кабаш, Bloomberg

15:30 | 6 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Добре дошли в „суифтономиката“. Ето какво се случва, когато шоковото търсене след ковид изстрелва цената на билет над 40 хиляди долара. Много почитатели на Тейлър Суифт бяха силно разочаровани, когато не успяха да си купят билети през ноември. Търсенето беше толкова голяма, че системата на Ticket Master отказа и бяха повдигнати всякакви въпроси относно монопола на платформата.

Почитателите на Суифт са пример за особен момент в глобалната икономика. Те са супер нахъсаните потребители, които са готови да похарчат много пари за изживявания, каквито са им липсвали по време на пандемията. Мнозина в тази категория са от поколението Z или милениъли, които излизат от пандемията с най-високите си спестявания до сега. Те са чакали четири години, за да видят любимата си поп звезда и нямат нищо против да пръснат 10 месечните си спестявания, за  да я видят.

В началото на 2000 година, икономистът Алън Кругър създаде концепцията „роканомика“ и я използва, за да обясни глобалната икономика през призмата на музикалната индустрия. Той често споменава Тейлър Суифт като личност, която си играе много умно с различни стратегии, за да повиши продажбите на билети.

"Мисля, че Тейлър Суифт е икономически гений", каза икономистът Алън Кругър.

Но на по-важният въпрос за това още колко потребителите ще харчат толкова много пари в една икономика с притеснително високи лихви, суифтономиката не може да отговори. За сега икономистите ще трябва да се  отърсят от него.