Липавски: Украйна ще спечели тази война, част 2

Ян Липавски, министър на външните работи на Чехия

19:30 | 1 декември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Когато хората в сърцето на Европа мръзнат до смърт през зимата това е тероризъм, казвате. Бихте ли казали и че това е геноцид?

Моля, не ме притискайте. Дори моят парламент каза, че това е тероризъм и подобни практики, дори телевизионната пропаганда твърди за разрушаване на украинската нация, ни позволява да използваме подобни квалификации. Но ..

Споменахте руската пропаганда. Те сега поддържат твърдението, че колкото повече оръжия се пращат на Украйна и колкото повече й се помага, толкова повече ще ескалира ситуацията. Казват, че или Русия ще спечели, или ще има трета световна война. Това блъф ли е? И може ли те да решават?

Не бих се отклонявал от реалността. Реалността е следната: Украйна иска да се бие за свободата си. Затова имаме повече от морален дълг към тях.

В случая с Чехия мога да предположа, че руснаците не биха останали само в Украйна. Империалистичните им амбиции биха могли да продължат..

Казахте империалистични амбиции. Руснаците имат такива..

Да, да разчистят всичко. Окупация на Молдова и Балтика. Ние живяхме 40г. под съветския чадър и управлението на Москва. Така че определено не искаме да разпространяваме подобен старомоден колониализъм от 19в.

В Източна Европа посланието е ясно. Казват, че не иска да имат нищо общо с Русия. Че никога няма да се върнат при нея. Това е следващият ми въпрос. Говорим за Източна Европа и нейната специална история с Русия. Сложна и трудна. Вие го казахте, че не искате вече да сте под нейния чадър.

Не е сложно. Те просто искаха да ни управляват, а ние не искаме да сме част от тази имперска мечта. Никак не е сложно.

Много ясно го заявявате. Но с вашите западноевропейски партньори единни ли сте? Те възприемат ли Русия по същия начин като заплаха?

Да, единство има винаги, когато се говори в ЕС и в НАТО. Ние винаги подчертаваме единството и работим много упорито да го постигнем. Не е лесно.

Разбира се, водим дебати, има различия, но накрая успяваме да постигнем единодушие и това ни прави по-силни.

Някои казват, че Владимир Путин не си е направил добре сметките. Че не е очаквал Европа да наложи санкциите, както направи. Че ще има реакция от НАТО и от Запада. Но вие обсъждате и въпроса с Китай. Има ли уроци, които трябва да бъдат научени от ситуацията с Русия? Идеята, че търговията и сигурността почти се обвързват в едно?

Владимир Путин определено си обърка сметките. Цялата война е объркване. Може във вътрешно политически план да има основание, но руското ръководство трябва да носи отговорност за тази агресия срещу Украйна.

Уроците за Китай са, че трябва да бъдем устойчиви. Че икономиките ни трябва да са устойчиви и това е основната тема днес на срещата.

Ние много активно търсим единство по въпроса. Дебатът е много по-широк, защото има много повече интереси в това.

Но самият факт, че водим тези дискусии е развитие. Преди 2г подобни дебати определено не са се водили тук в НАТО.

И накрая, като гласът на Чехия в този дебат, когато сте ротационен председател на ЕС, все още ли вярвате, както преди, че Украйна ще спечели войната? Включително и Крим? Ще има ли пълна победа за Украйна?

Украйна ще спечели тази война.

Без никакво съмнение?

Украйна ще спечели тази война.