Украйна транзитира газ и внася ток от Европа

Херман Халушченко, министър на енергетиката на Украйна

15:17 | 1 декември 2022
Преводач: Мария Попова

Има значителен брой руски нападения над украинската инфраструктура. Антъни Блинкен заяви, че трябва да се обезпечи и гарантира, че Украйна ще разполага с необходимото не само за въздушната си отбрана, но и за инфраструктурата си, че трябва да се подпомогне енергетиката на страната. От какво имате нужда днес?

Това е така. От 10 октомври енергийната ни инфраструктура е подложена на почти ежедневни атаки. Руснаците обстрелват енергоцентрали почти всеки ден и от октомври насам, вече близо два месеца, сме често подлагани на масирани атаки с над 100 ракети. Това влияе на степента на разрушения в енергийната система. Много важна е подкрепата, която вече сме получили от нашите партньори и от държави от целия свят.

Но сега говорим за какъвто и да тип оборудване: на първо място високоволтово оборудване, трансформатори или какъвто и да е тип генератори, всичко, което може да се използва и да се ремонтира бързо, за да оцелеем през зимата.

В настоящия момент, имате ли възможност да внасяте електроенергия от Европа и можете ли да изнасяте природен газ за Европа? Позволява ли състоянието на инфраструктурата да го правите?

Имаме възможност да внасяме електричество от Европа и в момента внасяме малки тестови количества, но можем да ги увеличим в съответствие с договорите, които сме подписали. Що се отнася до природния газ, ние все още транзитираме газ за Европа в съответствие с договорите, подписани с нашите партньори.