В мечтания дигитален свят на teamLab

Тошиюки Иноко, директор teamLab

18:30 | 28 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Тези експерти варират от художници и архитекти до програмисти и математици, които се опитват да се ориентират към сближаването на изкуството, науката, технологиите и природния свят. Един от най-закътаните и тайни музеи може да се намери в гора в Южна Япония. Дигитализираната природа на teamLab изследва как цифровите технологии могат да превърнат природата в изкуство, без да я увреждат.

teamLab тръгна през 2001 г. като арт колектив. Създадох го като място, където различни експерти да се съберат заедно и да експериментират, казва Тошиюки Иноко, директор teamLab.

Ето какво означава да не бъдеш ограничаван, Тошиюки отвори първия в света музей за дигитално изкуство в Токио, наречен сполучливо teamLab Borderless. И той казва, че напредъкът в технологиите е ключа за по-голяма свобода на изразяване.

От експериментирането с интерактивни инсталации до това посетителите да влизат във вода, teamLab впечатлява хората по целия свят в повече от 50 града.

"Създадох го, докато карах аспирантура. Изучавах естествени науки, специализирах в областта на физиката и математиката. Както и сега, ако уловите света през обектив, екранът определя границата между тялото ви и изрязания свят. Гледната точка е фиксирана и какво да се фокусира,  вече е определено.

Когато заложим на артистичното представяне на физически обекти е трудно да покажем промяна. Мисля, че когато се освободим от тези материални предмети, можем да изразим действието на промяната и дори самия ход на времето.

Тази гора е била тук от много дълго време. Градината е създадена още през периода Едо. Това е историческо място, където хората са живели от поколения и е много важно. Искам хората да идват тук, за да усетят дългата приемственост на живота чрез нашите различни произведения на изкуството" казва Тошиюки..

teamLab не планира да забави темпото. Ще открие през 2024г нов музей в Абу Даби за екологичните феномени.

Тошиюки казва, че цифровите технологии са направили възможно произведенията на изкуството да се разширяват физически, което позволява да се манипулират и използват много по-големи пространства. По този начин зрителите могат да преживеят произведението на изкуството много по-непосредствено, сега и в бъдеще.