Украйна настоява за нови санкции за Русия, част 2

Татяна Бережна, зам.-министър на икономиката на Украйна

16:34 | 24 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Споменахте земеделието. Какво е бъдещето на този сектор в Украйна, след като Русия изнася над една четвърт от световното зърно? Колко е голям рискът при напрежението?

Ситуацията със зърното сега е ужасна, защото както знаете, Украйна храни целия свят. Това струва много на Русия. Но тя създаде проблеми на целия свят в областта на хранителната сигурност.

Вярваме, че светът ще спре Русия да прави тези неща.

Световната банка оцени възстановяването на Украйна на около 350 млрд долара. Вие споменахте някои области, но толкова много други ще изискват инвестиции. Земеделие, строителство. Говорихме малко и за инфраструктурата и енергетиката като цяло. Какво искате да постигнете като водите тези разговори? Какво целите евентуално с канадски партньори? Докъде искате да стигнете до края на годината в тези разговори?

В тези разговори стана ясно, че няма краен срок като график. Искаме да направим най-доброто в сътрудничеството си. Затова говорим да цялата възможно помощ и цялото възможно финансиране, което можем да привлечем от канадски инвеститори.

По-рано споменахте за възможността икономиката тази година да се свие с 35%. Какви други неизвестни има за икономиката оттук нататък? Какво ще следите най-внимателно?

Ще следим за атаки върху инфраструктурата и се надявам санкциите, които международната общност ще наложи на Русия ще я спрат да я атакува. За да можем да останем с тази цифра.

По-рано казахте, че администрацията на Байдън придвижва още военна помощ. Това имате ли го предвид, тази продължаваща военна помощ в защита на вашата инфраструктура и икономиката?

Абсолютно. Ние сме много благодарни за цялата тази помощ и искаме да спасим милиони хора. Ако не получаваме военна помощ и ако няма санкции, знаем, че въпреки че санкциите може да предизвикат някои загуби на печалби за някои страни, но без тях ще загубим живота на милиони украинци.

Нашият президент каза и аз съм съгласна с него, че санкциите са най-хуманното оръжие. Санкциите не убиват хора, те пречат на врага ни да убива.

Затова сме много благодарни.