Какво очакваше SGMC Capital от протоколите на Фед, част 1

Макс Бондури, основател и директор на SGMC Capital

06:06 | 24 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Goldman казват, че през следващата година няма да има орязване на лихвите и вие сте съгласен с тях: преживяваме период на високи лихви за продължително време. Смятате ли, че 3,75% по десет годишните облигации отразяват тази траектория?

Все още – не. Доходността по десет годишните облигации трябва да се покачи до около 4%, за да е в тон. Но е много важно отсъствието на понижение през следващата година да бъде включено в оценките на пазара, защото в момента то не се вижда.

Днес пазарът мисли, че Фед ще може да направи завой по-рано и да започне да понижава лихвите доста по-рано отколкото ние смятам, че ще се случи това.

Фед няма да рискува отново да изостане от кривата предвид всичко, което се случи миналата година. А това е много важен фактор, който за момента пазарът на включва в оценките си – доходността по 10 годишните облигации трябва да се покачи, не значително, но трябва да се върне към нивото около 4%.

Без понижение следващата година – дали това няма да срине ралито на мечия пазар?

Определено ще го ограничи. През последните седмици наблюдаваме доста прилично оживление и за да продължи от тук нататък движението, трябва да се получи позитивна информация и нови данни по отношение на печалбите и на микроикономическите условия в самите компании.

Но ние смятаме, че няма вероятност за по-нататъшно рали, но по-важният въпрос е дали то ще се запази.

Протоколите на Фед са много важни, защото ако Фед изостави убеждението, че лихвите ще останат високи и обрат скоро няма да има, то това ще подложи на натиск оценките на капиталовите пазари и е възможна корекция. Но и ниските нива ще се запазят.