Алкохолът на Световната купа Катар 2022

Симон Фоксман, Bloomberg

14:00 | 23 ноември 2022
Обновен: 15:52 | 23 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Невероятен обрат! Само два дни преди началото стана ясно, че на феновете на Световната купа няма да им бъде позволено да купуват алкохол на стадионите. Това е обрат на политиката, обявена през септември, според която могат да се купуват напитки на определени места в определени периоди в периметъра на стадиона. Решението предизвика гнева на любителите на бира по света, но алкохолът е чувствителна тема в Катар, консервативна мюсюлманска страна. Това ли е краят на партито за Световната купа?

Правилата кой и къде може да купува алкохол са строги. Но алкохолът не е забранен.

Гостите няма да могат да донесат алкохолни напитки в страната в багажа си. А жителите, с позволение на работодателя си, могат да поискат лиценз да си купят вино, бира и твърд алкохол. Феновете ще трябва да се ограничат с купуването на питиета от фен зоните и разбира се, ресторантите, които го сервират.

Катар има доста оживена питейна сцена. Особено в петъците, когато започват с тричасов течен закуско-обяд и след това партито може да продължи в ресторанти и барове из града.

Родри Уилямз, уелски репортер за за местната англоезична спортна мрежа All Cast помага и ръководството на ресторант наречен The Curry House."Не сме само барове. Ние сме ресторанти, но продаваме и алкохол. Имаме микс от най-различни клиенти. Местни клиенти, облечени в традиционно облекло. Трите ни ресторанта посрещат около 500 души на ден. Следователно това са 1500 души за трите дни на уикенда", казва той.

Единственият алкохолен монопол наречен Qatar Distribution Company отговаря за всичкия алкохол, който влиза и излиза от страната. Ресторантите като The Curry House, както и скъпите хотели трябва да поискат от QDC месеци предварително да достави всичкия алкохол, който им е необходим. Новото решение от катарските власти вероятно ще се отрази на вече предизвикателната ситуация за Budweiser като официалната бира на Световната купа.

Но компанията-майка няма да разкрие точно колко бира смята, че ще изпият феновете по време на Световната купа. Главният директор по доставките на компанията казва, че ще бъде повече, отколкото Катар изпива за цяла година.