Templeton: Рано е да се каже, че инфлацията стигна пик

Манраж Секхон, Templeton Global Investments

17:30 | 16 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Съгласен ли сте, че инфлацията е достигнала своя пик?

Смятам, че е твърде рано да се каже. Миналата седмица получихме много позитивни данни – изглежда инфлацията в САЩ последователно е достигнала своя пик в краткосрочен план. Но трябва да се запитаме как изглежда инфлацията в този цикъл, който е много различен от предходния. Това не е инфлация подхранвана от търсенето, а от проблемите в предлагането като енергията, храните, заетостта, заплатите.

Затова мисля, че е твърде рано да кажем дали пикът е достигнат, но дори и да е така, трябва да отчетем факта, че инфлацията вероятно ще се задържи по-висока за известно време, поради всички тези причини. Защото все още трябва да се решат проблемите при предлагането.

Така че, дори Фед да забави затягането в паричната политика, лихвите вероятно ще останат високи за известно време и трябва да помислим какво означава това за пазарите.

Да не забравяме и Китай. Ако Китай намали ковид ограниченията, ако Китай се върне в играта и отвори, търсенето ще нарасне, а това ще отключи ценова спирала.

Според нас, Китай е поел по пътя на постепенното разхлабване както на ковид политиката, така и по отношение на паричните политики. През последните няколко месеца бяха облекчени някои мерки свързани недвижимите имоти.

Вие сте права, че когато Китай се отвори след като видяхме отварянето в Съединените щати, видяхме отварянето в Европа, видяхме какво се случи в Азия, а Китай беше затворен за две години и има много натрупано търсене и много бизнеси, които разчитат на Китай.

Съгласен съм, че когато Китай отвори, ние трябва да помислим какво означава това за търсенето, за услугите, какво означава за капацитетите по отношение на товарните превози, енергията, самолетното гориво и така нататък.

Фед и останалите централни банки трябва да обмислят вероятността с отварянето на Китай инфлацията да се покачи малко в краткосрочен и средносрочен план и как да реагират те на това. Дали това е причина за загриженост или не.