Nestle се затруднява да наваксва

Марк Шнайдер, директор на Nestle

17:30 | 24 октомври 2022
Преводач: Мария Попова

Невероятно е, че вие приехте най-голямото увеличение на цените от десетилетия насам. Тревожите ли се, че хората ще купуват по-малко, че няма да могат да си позволят вашите продукти, особено в Европа?

Здравейте, радвам се отново да съм с вас. Никой не си е пожелавал такава ситуация и това, което се опитваме да направим е да защитим нашите маржове от същия натиск, който усеща и всяко семейство.

Има огромен натиск върху цените, произтичащ от енергията, някои селскостопански суровини, а също и от разходите за транспорт. А ние дори не сме отразили цялото поскъпване в цените си, защото както показаха и данните ни за полугодието, брутният ни марж е намалял за последната година и половина.

В известен смисъл, ние се затрудняваме да наваксаме. Разбираемо е, че тези данни са във всички заглавия, но те само частично покриват напрежението и допълнителните разходи, които имаме.

В Европа различните правителства подкрепят хората по различен начин. Има ли държави, за които се опасявате от силна реакция на потребителите, заради високите цени и инфлацията, която расте, а заплатите – не?

До момента отбелязваме ограничен спад в търговията. Голямото неизвестно, особено за западна Европа през предстоящата зима е енергийната обезпеченост и колко тежко ще засегне тя домакинствата и техния разполагаем доход след плащането за енергия. Това е нещо, което всички следим отблизо, за да разберем как ще се развие зимния сезон.