По-добре ли е Netflix с реклами, част 1

Алекс Уеб, Bloomberg

19:30 | 18 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Със или без реклами e по-добра Netflix?

Зависи от това кой сте. Една от привлекателните черти на Netflix, съпоставена с конвенционалната линейна телевизия е, че не ви прекъсват от поредица от....

....реклами на всеки 15 минути.

Това скоро ще се промени.

Не за всички, а за всеки, който не иска да плати 15 долара, колкото може да струва стандартния американски абонамент.

Netflix ще пусне абонамент, поддържан от реклама от 2023 г. Той ще бъде по-евтин, но ще трябва да изтърпявате няколко реклами от време на време.

Това е моделът, използван за издръжка на всички медии - списания, вестници, радио, телевизия. Дори вашите автобуси са частично субсидирани от рекламите, които ги изпъстрят.

През 2006 г. вестник "Ню Йорк Таймс" таксуваше абонатите си средно с петстотин тридесет и четири долара годишно, но направи допълнително 1064 долара годишно от рекламодатели. Успял е да запази абонаментните си такси почти непроменени, тъй като цената на рекламата се е повишила.

Тези модели до голяма степен бяха изоставени след навлизането на гиганти в рекламните технологии като Googlе и Facebook, които помежду си управляваха лъвския пай от разходите за реклама.

Това на свой ред предизвести появата на абонаментни услуги като Netflix, Disney Plus и HBO Max, докато медийните компании търсеха нови бизнес модели. Но тези компании идват със свои собствени проблеми.

Докато са зависими само от абонаменти, техният потенциал за растеж е ограничен от броя на абонатите, които могат да привлекат, и как и колко могат да ги таксуват.

И двата показателя се свиват от нарастващия натиск върху портфейлите на хората и нарастващата конкуренция в онлайн стрийминга, докато и телевизионните оператори навлизат в това пространство.

Всъщност Netflix загуби почти 2 млн. абонати в Северна Америка само през първите шест месеца на 2022 г. Наличието на абонамент, поддържан от реклами, може да помогне да реши и двата проблема.

Това, разбира се, прави абонамента по-достъпен. Bloomberg News съобщи, че Netflix планира да таксува по седем долара на месец, около два пъти по-малко от стандартната абонаментна такса. Това би трябвало да привлече повече абонати или най-малкото, да намали изтичането на съществуващите абонати.

Вижте ВТОРА ЧАСТ на видеото.