По-добре ли е Netflix с реклами, част 2

Алекс Уеб, Bloomberg

19:30 | 18 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Възможно е също така да се улесни печеленето на повече пари от всеки абонат, без да се налага да се увеличава цената на абонамента. Вземете Hulu, стрийминг услугата контролирана от Disney. Тя печели по шест долара и петдесет долара на месец допълнително за всеки потребител от абонамента, поддържан от реклами в допълнение към седемте долара абонаментна такса, според оценка на Гита Ранганатан, анализатор на Bloomberg.

Ако Netflix таксува седем долара на месец и може да спечели подобна сума от реклами, ще печели доста повече отколкото от сегашния си най-нисък абонамент, който е 9.99 долара. Нещо повече, ако успее да увеличи цените за реклама, инвеститорите ще се заинтригуват от перспективите й за растеж.

Всичко това вещае огромна промяна за онлайн стрийминга и кара рекламната индустрия да се вълнува. Тя отдавна считаше отвращението на стрийминг услугите от рекламите за колосален пропуск да се продават на хората повече неща.

Да, имаше предложения като Tubi на Fox и Freevee на Amazon да бъдат сто процента финансирани от реклами. Но към тях се присъединиха и други услуги. Netflix и Disney Plus бяха най-големите, които се въздържаха, но сега и се включват и двете.

Много водещи стрийминг услуги вече имат повече абонати за абонаментите поддържани от реклами, отколкото на по-скъпата услуга без реклами. Защо? Е, тайната може би е, че новите медии откриват нещо, което всички медии са знаели отдавна. Рекламите са доходоносни. Ако имаш ангажирана аудитория, можете да таксуваш рекламодателите повече.

Може да не харесвате рекламите, но Netflix може да открие, че те всъщност са по-добри за нейния бизнес.