Байдън обеща федерална помощ за Флорида

Джо Байдън, президент на САЩ

17:00 | 30 септември 2022
Преводач: Петя Кушева

Първото нещо, което направих тази сутрин, беше да говоря с губернатора Десантис и отново предложих пълна федерална подкрепа. По-рано тази седмица одобрих молбата му за обявяване на извънредна ситуация и за предоставяне на пряка федерална помощ на щата Флорида за извънредни ситуации, за защитни мерки, за спасяване на хора, включително издирване, спасяване, подслон и храна.

Рано тази сутрин одобрих последното искане на губернатора за спешно обявяване бедствено положение. Това означава, че федералното правителство ще покрие 100 процента от разходите за разчистване на отломки и за всички средства, които щатът трябва да изхарчи, за да спасява хората.

Федералното правителство ще покрие също и по-голямата част от разходите за възстановяване на обществени сгради, като училища и пожарни станции.

За хората във Флорида, които имат разрушени или повредени домове и нямат достатъчно застраховки, това означава, че федералното правителство ще предостави индивидуална помощ в размер на 37900 долара за ремонт на дома и още 37900 за унищожено имущество, за всичко от автомобил до изгубен сватбен пръстен. Това имаме предвид под унищожено имущество.

Разговарях също и с кметове от целия щат, както с републиканци, така и с демократи и им казах същото - ние сме насреща. От каквото и да имате нужда, обаждайте ми се директно в Белия дом. Те знаят как да го направят.