Нафтогаз за транзита на руски газ през Украйна, част 1

Юри Витренко, директор на Нафтогаз

21:20 | 29 септември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Нафтогаз е операторът на транзита на руски газ през Украйна за Европа и управлява мрежата в Украйна. Говорихме с вас и преди как руснаците оставиха само вашия транзит. Тревожите ли се след като видяхме какво стана със Северен поток? Дали ще се променят нещата?

Тревожим се, разбира се. Рисковете се увеличават драстично, особено след явната заплаха на Газпром, че като се обърнахме към Арбитража, защото те не изпълняваха договора, сега ни плашат със санкции.

После може последва и някаква атака срещу нашата инфраструктура.

Надяваме се да не се случва, защото целият свят разбира какво прави Русия. Не вярвам да успеят с тези саботажи, но рисковете се увеличават.

Споменахте саботажи. Работите от години в индустрията и като гледате видеото от вчера, от експлозията, от течовете, дали според вас това е инцидент или е ббило внимателно планирано?

Знам от опита си с Газпром, че Путин решава всичко. Трябваше да преговарям по новия транзитен договор с него, преди да говоря с Газпром.

Така че знам, че това не е обикновен газопровод.

Това е инструмент на Путин. Начин да се възползва от господстващото положение на Русия на пазара в Европа. Това е и геополитически инструмент за упражняване на влияние на вземането на решения в Европа.

Затова за мен това ясен признак, че Путин го използва с някаква цел. Целите не винаги са ясни, освен в този случай.