Амрита Сен за петрола, част 1

Амрита Сен, основател и директор на Energy Aspects

15:08 | 26 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Навлизаме в последните месеци на годината. Какви са очакванията ви за енергийния пазар? От JP Morgan смятат, че петролът вероятно ще достигне 100 долара за барел, което в голяма степен ще се дължи на структурните промени заради санкциите и недостига.

Предстои ни силно волатилно последно тримесечие. Цените на природния газ са свръх волатилни, а за петрола това е втората най-силно волатилна година от 1990 насам. Само 2020 беше съвсем малко по-волатилна. Просто твърде много противоречащи си фактори определят цените в момента. От финансовия  спектър имаме опасенията от рецесия и продължаващото повишаване на лихвите от страна на Фед.

Китай като цяло все още е в строга карантина и растежът там не изглежда много обещаващ. Но от друга страна, няма вероятност Иран да се върне на пазара. Руският петрол ще пострада след декември, когато влезе в сила европейското ембарго. ОПЕК не разполага с кой знае какъв резервен капацитет. Надеждите са, че след партийния конгрес на 16 октомври ще се появят първите плахи признаци за ръст на търсенето в Китай. Така че, ние очакваме много по-високи цени в края на годината.

Прогнозата ни за цената в края на годината е над сто долара и дори 120 долара за барел. Не виждам как можем да избегнем силно волатилно четвърто тримесечие.