Амрита Сен за петрола, част 2

Амрита Сен, основател и директор на Energy Aspects

15:06 | 26 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Да поговорим за влизането в сила на санкциите през декември. Как работи пренасочването на потоците? Може ли Китай да поеме целия този капацитет?

На теория – да. Най-силният пик в потреблението на Индия е около милион барела на ден, предвид ограниченията на рафинериите им, а и в миналото те са ползвали толкова. Китай внася по 2 милиона барела дневно от Русия, което е повишение спрямо обичайните 1,2 до 1,3 милиона барела. Така че и двете държави значително са увеличили покупките си.

Дали биха могли да поемат допълнително 1,5 милиона барела дневно, които сега внася Европа – потенциално да или на теория, бих казала. Но тук има някои проблеми – санкциите срещу банките, заради които самите банки са много предпазливи с вторичните санкции от страна на САЩ. Това ще ограничи възможността на Русия да продава петрол и особено петролни продукти, когато ембаргото за тях влезе в сила през февруари.

Очакваме много повече руски петрол да се насочи към Азия с претоварване от кораб на кораб, със смяна на произхода и после продажба. Но това означава, да се блокира огромно количество петрол в танкери, навлото ще поскъпне и ще има значителна волатилност в руския износ, защото ако изнасят за Азия ще трябва да могат да прехвърлят количествата на други кораби преди танкерите да се върнат в Русия и отново да бъдат натоварени.