Самърс: Европейските планове са като латиноамерикански популизъм

Лари Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

22:30 | 13 септември 2022
Преводач: Мария Попова

Заговори се за възможна интервенция в Япония в подкрепа на йената. Предвид тезата ви за макроикономическите фактори, възможно ли е наистина Япония да се намеси и да защити йената?

Лари Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

По-скоро съм скептичен, че една интервенция може да има траен ефект. Просто капиталовите пазари са толкова големи, дори и ако ги сравним с ресурсите, с които разполагат властите, че бих бил изненадан, ако в съвременния свят интервенциите успеят да окажат мащабно, устойчиво влияние върху нивото на стойност на йената.

По-важните въпроси за йената са свързани с нивата на лихвените  проценти в Япония както в краткосрочен, така и в дългосрочен план и с това доколко смята, че спокойно може да повиши тези лихви. Това не е просто съждение предвид мащаба на дълговете в Япония.

Дейвид Уестин

В Европа виждаме друг тип интервенция. Във Великобритания новият премиер Лиз Тръс се опитва да наложи таван на енергийните разходи за домакинствата, а в Европа е възможна договореност за таван на цените. Разумна ли е такава намеса? Има ли вероятност тя да  реши проблема с галопиращите цени, особено в Европа?

Лари Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

Ситуацията е изключително трудна и би било грешка да произнасяме присъди от такава голяма дистанция.

Но когато видях оформящия се план, той ми напомни на стандартните популистки подходи в Латинска Америка: фиксирани цени и обещания за неограничени субсидии.

Подобни политики често въобще не работят добре за онези, които ги осъществяват. Струва ми се, че това е много опасен курс.

Трябва да дадем възможност на британските власти да обяснят логическата обосновка на политиката им или да обяснят финансовите механизми зад политиките им.

Но една политика на орязване на данъците, отказ от облагането на свръхпечалбите, субсидиране на потребителите, за да има енергия с ниски цени пред лицето на  почти неограничена задлъжнялост според мен повдига много сериозни и тежки чисто математически въпроси. Считам, че и онези, които са загрижени за паунда също мислят за това.