Чандрасекаран очаква Aramco да повиши дивидента

Аарти Чандрасекаран, инвестиционен директор, Shuaa Asset Management

15:00 | 15 август 2022
Обновен: 16:45 | 15 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Огромни допълнителни приходи за Aramco и е интересно, че не са обявили специален дивидент.

Да, и аз помислих същото, но отчетът е в духа на очакванията за нетната печалба.

Дивидентите също бяха в духа на очакванията. Те искаха да постигнат 75 млрд долара за цялата година и постигнаха 18,8 млрд за тримесечието. Точно както пазарът очакваше.

Но смятам, че вероятно ще увеличат дивидентите през второто полугодие просто защото петролът остава по-скъп за по-дълго време.

Ако не сега, кога?

Интересни са цифрите за съотношението между дълга и собствения капитал, което пада.. е, не съвсем, но спада от 14,2% на 7,9%. Интересни са и насоките за производството им. Те са доста интересни. Това са други фактори, които може да подкрепят тази идея.

Точно така, съотношението дълг-собствен капитал е 7,9% за второто тримесечие. Насоките на мениджмънта бяха да се намали до 5%. Това може да стане според мен през четвъртото тримесечие и очевидно ще отвори кранчето на дивидентите.

 

Какви са възможностите на Saudi Aramco, особено след като говорихме и с Макс Кътлър от HSBC, които подчертават експозицията към суровините. Може би някои от тези листнати играчи като Aramco, макар че не ги назова изрично. Как се сравняват с другите сектори на саудитската борса?

Доколкото става дума за цифрите, банките са супер силни. Те обявиха изключителни печалби. Кредитирането е с 18% ръст. Ипотеките също. Ликвидността се подобрява, което беше проблем за банковия им сектор.

Но потребителите са слаби. Излязоха няколко такива.

Здравеопазването – един от най-силните франчайзи в Саудитска Арабия се оказа по-слаб от очакваното.

Така че като цяло Тадаулът е смесен като цифри, смесен и неутрален.