Goldman: Отварянето подкрепя търсенето на петрол оттук нататък

Дамиен Курвален, директор Енергийни изследвания, Goldman Sachs

16:24 | 12 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Смятаме, че търсенето ще расте оттук нататък. Икономическият ръст се забавя, но не сме в рецесия.

Икономическият ръст продължава и това е ефектът от отварянето след пандемията. Например Азия особено. И особено в края на тази година природният газ и преминаването към петрол поради липсата на газ.

Всичко това подкрепя търсенето на петрол оттук нататък.

Колко значителен може да е този преход? Германските индустриалци говорят за това. Бариерите пред него падат. Може ли да ни дадете количествена оценка какво да очакваме?

Смятаме, че като заместващ източник, става дума за 1,5 млн барела на ден потенциал.

Много е важно, че миналата зима бяха почти 1 млн барела на ден.

Това се наблюдава.

Основното са две неща.

Първо, не говорим само за енергийните пазари. Както казвате, всеки ден чуваме изявления от индустрията в Европа, която обявява, че минава от природен газ на петрол.

Не става дума само за производството на енергия, но и за индустрията.

Второ, миналата година шокът с газа започна през септември. Сега, почти година по-късно, цените пораснаха значително и има много време да се направят необходимите адаптации.

Мисля, че има риск този милион и половина барела на ден да се увеличат.

Особено на пазара на дизелово гориво. Той и без това е силен през зимата, но сега излиза на ново ниво. Това може да доведе до експлозия на цените на горивата през зимата.

От друга страна ще имате аргументи като например, че минаването на петрол от газ някой път не е икономически изгодно. Освен това няма заложена технология за това в рафинериите. Какво мислите? Колко реалистично е да направим този преход устойчиво?

Първо, вижте дизайна на един бойлер. Той позволява да горите най-различни неща в него. Включително течност, ако нямате газ. Това е първото.

Второ, вижте старите инсталации за използване на петрол за производство на енергия. Да не забравяме, че това бяха основните преди десетилетие. Не сме ги изоставили все още. Това е още една възможност.

И накрая вижте заглавията, виждаме, че само в Европа 40-50% ще направят тази смяна. Но помислете и за Азия и възможността да се купува на рекордно високи цени на газа, там тази смяна на горивото също ще изиграе ролята си.

Така че се тревожа повече от разширяването, отколкото от препятствията за търсенето.

Всички забелязваме, че е наполовина отгоре спрямо миналата зима. Това е доста показателно като се има предвид колко голям бе газовият шок оттогава досега.