Очакванията за инфлацията в САЩ се понижават

Катлийн Хейс, Bloomberg

11:23 | 9 август 2022
Преводач: Мария Попова

Някои от данните са успокояващи, но все пак се очаква инфлацията да продължи да изяжда разходите на домакинствата?

Определено и ще е нужно време, за да изчезне това очакване. Но пък има известно подобрение и Фед несъмнено следи зорко проблема и едва ли в този момент ще промени политиката си по повишаване на лихвите.

Ето и цифрите. Това си остава тема номер едно за Фед – не може да бъде изпуснат контрола над инфлационните очаквания. Може и да са овладени, но има значителен скок за година напред. Каква се очаква да бъде инфлацията 12 месеца напред?

Очакванията за година напред се понижават от 6,8 до 6,2%, а три годишната прогноза се понижава от 3,6 до 3,2%. Това е добре и тук важен фактор са цените на газа и спада на бензина за потребителите. Очаква се пред следващата година те да нараснат с едва 1,5%, което е с 0,8% по-ниско от очакванията през март. Увеличаването на наемите ще бъде под 10% за година, първа такава прогноза  от март. Агресивното повишаване на лихвите от Фед и по-високите ипотечни лихви водят до по-малко купувачи на жилища и повече продавачи. При очакваните разходи се очаква ръст от 6,9%, което е отстъпление от очакванията през май за 9%. Ако стоките са по-скъпи, то няма да купуваме толкова много. Много от тези фактори ще бъдат отразени в доклада за инфлацията в сряда, защото се очаква реалната инфлация да се понижи от 9,1% до 8,7% на годишна база основно заради цените на газа. Базовата инфлация обаче достига 6,1% на годишна база от 5,9%.

Ще изчакаме доклада на Мичиганския университет в петък за настроенията на потребителите и очакванията за инфлацията. Той е много по мащабен и включва около 50 години. Но трябва да спомена и излязлото днес изследване на Фед – Сан Франциско, което показва какъв риск за инфлацията при заплатите е повишаването на едногодишните инфлационни очаквания. Те виждат пряка корелация, когато краткосрочните очаквания се повишават. Това е може би нещо, което няма да зарадва Фед. Очакванията си остават високи спрямо миналото и щом стане дума за заплати и спиралата при тях, Фед се чувстват притеснени.