Shell: Енергийните пазари остават затегнати и волатилни и догодина

Бен ван Бюрден, главен изпълнителен директор на Shell

15:54 | 31 юли 2022
Обновен: 20:56 | 1 август 2022
Преводач: Силвия Грозева

Енергийните пазари са затегнати. Ще останат затегнати и волатилни според мен не само до края на годината, но и следващата.

Говорите за ситуацията в Европа, но ако се върнем към последния път, когато имахте такива цени, през първата половина на 2013г., компанията имаше огромната задача да се дисциплинира повече и да стане по-устойчива.

Така че имахме значително подобрение на рейтинга на портфейла, 82 млрд долара дивестирани активи. Много повече дисциплина в капиталовите разходи за намаляването им с почти 40%. Понижение с 11% на оперативните разходи.

Така че много подобрения днес се дължат на упоритата работа в последното десетилетие, а не само сега.

Накъде ще вървим оттук нататък – да видим. Но съм оптимист както за енергийната система, така и за глобалната икономика.

Да говорим за цени, след като ги споменахте. Брент в момента е на 107 долара за барел. Знам, че не искате да давате точна и ясна прогноза. Но горе-долу колко? Виждате продължаващо затягане на пазара. Къде ще насочи това цената на петрола към края на годината?

Много е трудно да се правят точни прогнози. Има много голяма волатилност. Има и други фактори като несигурност и може би известна тревога и страх около цената на петрола.

Но да гледаме фактите.

Търсенето още не е напълно възстановено.

Предлагането определено е затегнато.

Има много ограничен свободен капацитет в ОПЕК+ и ние също мислим така.

Няма много големи очаквания за шистов петрол от Северна Америка.

Разбира се, изпускането на стратегическия петролен резерв малко помогна, но вижте, това не е инструмент за управление на цените. Има ограничения какво може да постигне.

Въпреки че много говорим за Русия, всъщност обемът суров петрол, който идва от тази страна не е особено намалял.

Това може и да стане, когато започнат да се усещат санкциите догодина.

Мисля, че в момента има повече възможности за ръст, отколкото за спад на цената на петрола.