Как климатичните промени влияят на борбата с пожарите, част 1

Джеф Бери, директор на Conair, бизнес развитие

13:03 | 26 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

Броят на дните, в които бихте могли да имате катастрофален пожар по онова време може да е бил два или три.

Настъпват климатичните промени и изведнъж нещата започват да се изменят. Сега може да има 40, 50 или 60 или 80 дни в годината, когато грешното начало на грешното място води до катастрофален резултат.

Нашата основна цел е да локализираме пожара, да забавим разпространението и интензивността му, и да направим успешна първоначална атака и успешно ограничаване на терен.

Еволюцията на флотилиите от въздушни цистерни се дължи на две основни неща - наличие на самолети и наличие на гориво.

Преминаваме от конвертираните самолети към RJ 85 и Q400, които представляват значителна промяна в стандарта на проектиране. Така че нашата роля и ролята на нашите инженери е да се поставят системи в самолета, които да управляват тези допълнителни натоварвания, да се уверят, че самолетът може безопасно да извършва мисия за гасене на пожари от въздуха в рамките на възможностите на конструкцията на летателните апарати.

Това е кокпита на Cessna 208 Grand Caravan, един от двата типа самолети за гасене на пожари, които Conair експлоатира. Всичките ни самолети за борба с огъня са оборудвани с авионика Garmin 1000, който осигурява технологии за екипажа от съществено значение за борбата с пожара. Той е оборудван с три радиостанции VHF AM, две VHF FM като тази и сателит. Тук се вижда термо изображението тук, максималната стойност е 1400. Сега сме в хангара, вижда се друг самолет.  Но над огъня ще можете да различите горещите точки на огъня. Те ще са по-светли.

Наред с осигуряване на модерен флот, оборудван по най-високите инженерни стандарти, агенциите за борба с пожарите започват също така да разглеждат цялата верига за доставки, а скоростта е от решаващо значение. Решенията трябва да се правят за минути. От момента на пожара, от момента на откриване на пожара и момента на вземане на решение за осигуряване на ресурсите - абсолютно ключови са при всяка реакция, при всеки подход, за справяне с изменението на климата.

Ние осигуряваме множество самолети, които според нас осигуряват баланс. Има въздушен танкер-амфибия, който е самолет пълни вода от повърхността на езеро. Пълнят резервоарите си, обикновено впръскват някакво повърхностно активно вещество във водата и я носят на пожара.