Разговор с президента Токаев, част 4

Касим – Жомарт Токаев, президент на Казахстан

20:00 | 5 юли 2022
Преводач: Петя Кушева

 

Администрацията на Байдън оказва значителен, предполагам, натиск за това, че саудитците трябва да произвеждат повече. Политиката на Байдън работи ли? Чувате ли хората в ОПЕК да са отворени за повече производство и доставки? Работи ли подходът на Байдън?

За мен е много трудно да отговоря на въпроса Ви. Като президент на Казахстан искам да имам приятелски и предсказуеми взаимоотношения със Съединените щати.

Би било срамно за мен като журналист да не опитам още един въпрос. Разбираме, че Джо Байдън ще пътува до Саудитска Арабия. От глобална геополитическа гледна точка, колко важен е този момент за ОПЕК, за ОПЕК+ и за света по отношение на петролната политика? Те се срещат и започва някакво описание...

Просто като цяло бих казал, че предложеното посещение на президента Байдън в Саудитска Арабия ще се превърне, разбира се, в събитие от голямо значение и то ще има...

Повратно ли ще е?

Повратно, да. Вярвам, че ще има решително въздействие върху петрола и, разбира се, ще следим отблизо процеса на преговори, които ще се проведат в Саудитска Арабия. Щях да кажа, че това е голямо събитие в Саудитска Арабия, що се отнася до петролните пазари. Националните и международните петролни пазари. Ще го следим и още веднъж, много е важно.

Колко капацитет имате? Сам казахте, че сте пострадали. Всички пострадаха. Но какъв допълнителен капацитет имате, какви амбиции имате по отношение на растежа на петрола?

Добре, произвеждаме 92 млн тона петрол всяка година. Трябваше да го намалим с 4 милиона тона, но капацитетът ни е около 100 милиона тона петрол. Така че, още веднъж...

Сегашното състояние на играта е продължаващо използване на газа като оръжие от Путин срещу ЕС. Колко газ ще получите зависи от държавата.  Вие, а трябва ли и светът, да обмисля момента, в който Путин ще спре газа напълно за Европа?

От моя гледна точка Путин няма такъв план. Ако си спомняте, в Санкт Петербург, той потвърди веднъж че стратегията му ще продължи да бъде да доставя газ от Русия към всички купувачи в Европа. Още веднъж, говорейки от името на Казахстан, що се отнася до Русия ние нямаме проблеми. Говорейки за Европа, ние признаваме, че те имат проблеми. Но още веднъж, без да застрашаваме цялата ситуация трябва да намерим начини за решаване на проблема.

Мога ли да завърша с това, в резултат на казаното от Вас, че Владимир Путин е твърд и надежден съюзник за Казахстан след последната ви среща?

Да, той е твърд съюзник на Казахстан. Като президент на моята страна, много се радвам да имам близки отношения с Путин. За нас е необходимо да бъде така.